Cercatresors britànics troben 5.000 monedes del segle XI

Cercatresors britànics troben 5.000 monedes del segle XI

Els primers estudis apunten que les monedes podrien haver estat enterrades el 1066 en el comtat de Buckinghamshire, al sud d’Anglaterra

Oriol Gracià Dijous, 8 de gener de 2015

Tresor britànic 5000 monedes
Moneda localitzada a Buckinghamshire

Pocs dies abans de Nadal, Paul Coleman —un aficionat a la recerca de tresors amb detectors de metalls— passejava per un terreny del comtat de Buckinghamshire, al sud d’Anglaterra, quan el seu aparell va començar a sonar. “Vaig estar cavant durant vint minuts i no vaig trobar res. De cop vaig veure alguna cosa estranya. Primer vaig pensar que eren escombraries, però vaig tornar a donar un cop d’ull en el forat i hi vaig observar una moneda brillant”, ha explicat Coleman. Aquella troballa va permetre desenterrar un tresor de 5.251 monedes de més de mil anys. Les monedes daten del segle XI i llueixen el retrat dels reis Etelred II l’Indecís (978-1016) i Canut II de Dinamarca (1016-1035). 

Els primers estudis apunten que les monedes podrien haver estat enterrades després de la batalla de Hastings per protegir-les dels conqueridors normands que van arribar a Anglaterra el 14 d’octubre de 1066. Ara, els tècnics del Museu Britànic de Londres analitzaran les peces, que podrien tenir un valor de més d’un milió d’euros. Si les adquireix un museu, Paul Coleman compartirà amb l’amo del terreny la suma per la qual es valorin les 5.251 peces. Des de 1997, el Museu Britànic ha rebut al voltant de 900.000 objectes per verificar, dels quals 8.500 han estat classificats com a tresors. Entre les peces més valuoses que els cercatresors han trobat en els últims anys figuren un joier de plata anglosaxona, unes monedes romanes del segle II i una gerra de plata postmedieval.

 

Font original : http://www.sapiens.cat/ca/notices/2015/01/cercatresors-britanics-troben-...